Služby starostlivosti pre deti do troch rokov veku dieťaťa v kontexte zvýšenia dostupnosti služieb zameraných na podporu zosúlaďovania rodinného a pracovného života (Daniel Škobla, 2024)

Titulná strana Bulletinu IVPR 6-7/2024
Bulletin IVPR 6-7/2024 (Podpora dobrovoľníctva starších ľudí)
20. septembra 2024

Služby starostlivosti pre deti do troch rokov veku dieťaťa v kontexte zvýšenia dostupnosti služieb zameraných na podporu zosúlaďovania rodinného a pracovného života (Daniel Škobla, 2024)

Titulná strana výskumnej správy Služby starostlivosti pre deti od troch rokov veku dieťaťa... (D. Škobla, 2024)

Predkladaná správa je analytická sonda do fungovania zariadení starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa a náčrt ich dostupnosti a kapacít. Správa je metodologicky založená na prieskume medzi poskytovateľmi služieb a všíma si najmä podmienky poskytovania služieb (detských jasieľ) s dôrazom na vnímanie dostatočnosti/nedostatočnosti kapacít a záujmu o tieto služby, vrátane možností rozširovania kapacít. Správa sa snaží identifikovať hlavné bariéry zo strany tak rodičov ako aj prevádzkovateľov zariadení pre rozširovanie týchto služieb, a upozorní na možnosti/potrebu zabezpečenia finančnej udržateľnosti týchto služieb.

V prvej časti správy je načrtnutá problematika poskytovania služieb starostlivosti o deti do 3 rokov v komparatívnej perspektíve medzi krajinami EÚ. Táto časť vychádza z dostupnej literatúry, najmä správ agentúry EUROFOUND a nezávislej skupiny expertov Európskej komisie. V druhej časti správy popisujeme výsledky dotazníkového prieskumu medzi registrovanými prevádzkovateľmi zariadení starostlivosti o deti do troch rokov. V tretej záverečnej časti stručne sumarizujeme základné problémové okruhy, ktoré je potrebné diskutovať a riešiť s cieľom zvýšenej podpory verejných politík a zariadení starostlivosti o deti tohto druhu.

Správa nadväzuje na plnenie strednodobého cieľa Národnej stratégie rozvoja koordinovaných služieb včasnej intervencie a ranej starostlivosti 2022 – 2030: Zvýšenie dostupnosti a udržateľnosti služieb zameraných na podporu zosúlaďovania rodinného a pracovného života.