Bulletin IVPR 9/2024 (Potreby rodín s maloletými deťmi. Komparácia hlavných zistení z výskumov realizovaných v rokoch 2014 a 2023)

Titulná strana Bulletinu IVPR 8/2024
Bulletin IVPR 8/2024 (Neželané praktiky na pracovisku (mobbing, bossing, obťažovanie a iné) a ako im predchádzať)
9. októbra 2024
Titulná strana publikácie Integrovaná pomoc v prípadoch sexuálnej viktimizácie (IVPR, 2024)
Integrovaná pomoc v prípadoch sexuálnej viktimizácie – význam a východiská (Barbora Burajová, Veronika Čábi, Daniela Košecká, Anna Mondeková, Magdaléna Musilová, 2024)
11. októbra 2024

Bulletin IVPR 9/2024 (Potreby rodín s maloletými deťmi. Komparácia hlavných zistení z výskumov realizovaných v rokoch 2014 a 2023)

Titulná strana Bulletinu IVPR 9/2024

Inštitút pre výskum práce a rodiny (IVPR) realizoval v roku 2014 výskum potrieb rodín s maloletými deťmi, na ktorý v roku 2023 nadviazal výskum zameraný na rovnakú problematiku s cieľom aktualizovať a rozšíriť poznatky o potrebách rodín v rôznych oblastiach, ako napríklad plánovanie a založenie rodiny, starostlivosť o deti, rodinná politika, postavenie rodičov maloletých detí na trhu práce či ekonomická situácia domácností. Zahŕňa zisťovanie preferencií, názorov a osobných skúseností rodičov, ktoré dopĺňa zisťovanie životných podmienok rodín s využitím špecifických indikátorov, ktoré prispievajú k vytvoreniu detailného obrazu o životnej situácii rodín s maloletými deťmi na Slovensku. Ako komplementárna súčasť výskumu potrieb rodín s maloletými deťmi bol realizovaný tiež výskum potrieb jednorodičovských rodín.

V roku 2014 tvorilo výskumnú vzorku 672 rodín, v roku 2023 išlo o 1268 rodín (respondentiek a respondentov) s deťmi vo veku do 16 rokov. V oboch prípadoch boli vo vzorke zastúpené rodiny s deťmi v predškolskom aj školskom veku. Do výskumu zameraného na jednorodičovské rodiny sa zapojilo 501 respondentiek a respondentov.

V tomto vydaní bulletinu prinášame komparáciu kľúčových zistení výskumov realizovaných v rokoch 2014 a 2023 a tiež sumarizáciu zistení výskumu potrieb jednorodičovských rodín. Vybrané zistenia z výskumov uskutočnených v roku 2023 pre lepšiu prehľadnosť ilustruje infografika. Bližšie informácie o výskume, ako aj detailné výsledky nájdete v záverečnej správe z výskumu, ktorá je publikovaná na webovej stránke IVPR.

Autorkami sú Mgr. Zuzana Turkovič a Mgr. Martina Mičicová Ľuptáková.

Bulletin je k dispozícii na stiahnutie vo verzii s infografikou a nižšie aj v prístupnej, textovej verzii.

Prístupná verzia nižšie.